LONDEN -  De Nederlandse hockeyers hebben zaterdagavond de olympische finale verloren van Duitsland. De ploeg van bondscoach Paul van Ass ging met 2-1 ten onder.

In de afscheidswedstrijd van record-international Teun de Nooijer hielden Duitsland en Nederland elkaar in de eerste helft flink in de tang. Beide teams trokken zich bij balbezit van de tegenstander terug op eigen helft, waardoor de kansen schaars waren.

Billy Bakker kreeg na ruim 25 minuten een grote kans op de openingstreffer, maar de spits van Amsterdam miste van dichtbij. Nadat kort daarop ook de eerste strafcorner van Oranjegeen succes opleverde, snelde de Duitse rechtermiddenvelder Jan-Philipp Rabente twee minuten voor rust de Nederlandse cirkel in. Rabente ging langs Sander Baart, liet ook Robert van der Horst staan en passeerde ook doelman Jaap Stockmann: 1-0.

Duitse dominantie

Vlak na de pauze was het opnieuw alle hens aan dek voor Nederland, dat niet zo kon vlammen als twee dagen eerder in de halve finale tegen Groot-Brittannië. Christopher Wesley verprutste een opgelegde kans, zijn naamgenoot Zeller trof met een kiezelhard schot de paal.

Oranje, waar ook Roderick Weusthof zijn laatste duel speelde, ontworstelde zich aan de Duitse dominantie. Binnen een minuut kreeg Nederland twee corners, waarvan de laatste door toernooitopscorer Mink van der Weerden tegen de touwen werd gesleept. De Brabander maakte acht treffers.

Rouw

Na de gelijkmaker mocht Duitsland tweemaal aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Maar omdat zowel inzetten van Martin Häner en Christopher Zeller geen resultaat opleverden, leek de spannende wedstrijd op een verlenging uit de draaien.

Rabente dompelde Oranje echter in rouw door vier minuten voor tijd Duitsland opnieuw op voorsprong te zetten.

Nederland vocht in de slotminuten nog voor wat het waard was, maar genoeg om de Duitsers te verrassen was dat niet. Oranje neemt zilver mee uit Londen, Duitsland pakt voor de vierde maal (inclusief West-Duitsland) de olympische hoofdprijs.