WEYMOUTH - Dorian van Rijsselberghe heeft zich zondag officieus tot olympisch kampioen gekroond. De Nederlandse windsurfer is al na de negende race in de RS:X-klasse ongrijpbaar voor de concurrentie.

Het enige wat Van Rijsselberghe nog moet doen om zich definitief te verzekeren van de gouden plak, is van start gaan in de medalrace van dinsdag.

Van Rijsselberghe won de negende wedstrijd met overmacht en had daaraan genoeg door het verschil met zijn overgebleven concurrenten.

In de tiende race stapte Van Rijsselberghe daarom kort na de start uit het water om alvast een feestje te vieren.

Ongenaakbaar

De Nederlander was in Weymouth feitelijk vanaf de eerste dag ongenaakbaar. Zijn voorsprong op de nummer twee in race negen, de Spanjaard Ivan Pastor Lafuente, illustreerde dat nog eens. Het verschil betrof 3.22 minuten.

Zelfs een diskwalificatie kan Van Rijsselberghe dinsdag bij de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten, niet meer deren. Hij hoeft alleen te starten.

Kitesurfen

Van Rijsselberghe is na Stephan van den Berg de tweede Nederlander die olympisch goud wint in het windsurfen. Van den Berg lukte dat in 1984. De Spelen van Londen zijn de laatste Spelen waarop het windsurfen te zien is. Over vier jaar wordt de sport vervangen door kitesurfen.

De gouden medaille van Van Rijsselberghe, die bij de openingsceremonie namens Nederland de vlag droeg, is de vierde gouden plak van Nederland tijdens deze Spelen. Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo (twee keer) gingen de Texelaar voor.