LONDEN - Opnieuw leverde Jacco Verhaeren met Ranomi Kromowidjojo een olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag af. Eerder stond hij ook Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn bij.

Door Jasper Boks

"Het had harder gekund. Als ze de lijn van de halve finale had doorgetrokken, was dat ook gelukt. Maar dat geeft niet," aldus Verhaeren.

"Ik weet nog dat Pieter van den Hoogenband in de halve finale van Sydney een wereldrecord van 47,84 zwom en dat hij in de finale goud pakte met een tijd van 48,3. Who cares?"

Kromowidjojo was na afloop niet helemaal tevreden. Haar race kon beter, de tijd ook. "Mooi dat ze dat heeft, dat tekent haar drive. Als ze dit niet had was ze ook geen olympisch kampioen geworden."

Verhaeren merkte vandaag niet aan de 21-jarige zwemster dat ze op ging voor haar eerste individuele olympische finale, waarin ze ook nog eens gold als topfavoriet. Verhaeren: "Ik vond Ranomi ongelooflijk rustig. Dat krijg je als je vier jaar lang alleen op jezelf let, daar hebben we ook aan gewerkt."

Twitter

Voor de finale stuurde ze nog een tweet met de tekst: 'Gas op die lolly!'

Verhaeren: "Dat schijnt allemaal te kunnen. Ik heb daar nooit wat van gezegd. Blijf jezelf, dat is waar we de laatste jaren op hebben gehamerd. Ga je niet raar gedragen voor een olympische finale. Zij twittert de hele dag, doe dat dan ook maar op de dag van de olympische finale. Anders verveelt ze zich misschien nog."

En nu op naar de 50 vrij, waarop ze ook favoriet is. De series zijn morgenochtend. Verhaeren: "We lopen nog geen polonaise, morgen moet ze weer aan de bak en wordt ze ook weer afgerekend. Dat is onze wereld. Zaterdag moet ze ook weer presteren."

Een vergelijking met Van den Hoogenband en De Bruijn is er niet, aldus Verhaeren. "Ze zijn allemaal uniek. Wat ze gemeen hebben is dat toppers altijd evenwichtig zijn. Ik had net Inge aan de lijn, zij heeft weer een heel ander karakter dan Ranomi. Maar zij was ook een kampioen. Er is geen blauwdruk voor."