LONDEN - Henk Grol heeft toch een medaille overgehouden aan de Olympische Spelen. Via de herkansingen knokte de judoka zich naar brons.

In zijn laatste partij in de klasse tot honderd kilogram was de Nederlander te sterk voor de Zuid-Koreaan Hee-Tae Hwang.

Grol scoorde al vroeg in de wedstrijd een waza-ari, daarvan kon de Koreaan niet meer terugkomen.

De man uit Veendam, die voor goud naar Londen gekomen was, werd voor de hoogste podiumtrede in de kwartfinales uitgeschakeld door de Duitser Dimitri Peters.

Grol opende zijn toernooi met overtuigende overwinningen op Dominic Dugasse uit Seychellen en de Braziliaan Luciano Correa.

Hij liet zich vervolgens verrassen door Peters, maar verzekerde zich via een snelle zege op de Tsjech Lukas Krpalek van een wedstrijd om het brons.

Grol is na Edith Bosch de tweede Nederlander die een bronzen plak overhoudt aan deze Spelen. Hij won vier jaar geleden in Peking ook olympisch brons.

Khaiboelajev

De Rus Tagir Khaiboelajev veroverde het goud. In de finale was de wereldkampioen te sterk voor de Mongoliër en titelverdediger Naidan Tuvshinbayar en besliste hij de strijd met een ippon.

De Duitser Dimitri Peters legde net als Grol beslag op het brons. Khaiboelajev won zijn wedstrijd onder toeziend oog van de Russische president Vladimir Poetin.