LONDEN - Anky van Grunsven is met haar succespaard Salinero donderdag in de Grand Prix op Greenwich Park goed begonnen aan haar zevende Olympische Spelen. 

Daarmee is de 44-jarige dressuuramazone de Nederlandse sporter met de meeste deelnames achter haar naam.

Eerder deelde ze die positie met kleiduivenschutter Eric Swinkels.

Van Grunsven haalde een score van 73,48 procent. Die telt zowel mee voor de landenwedstrijd als voor het individuele toernooi waarvoor zich na de Grand Prix Special van dinsdag maximaal drie Nederlanders kunnen plaatsen.

Voor de landenwedstrijd komen vrijdag nog Edward Gal (Undercover) en Adelinde Cornelissen (Parzival) in actie. Patrick van der Meer (Uzzo) komt individueel donderdagmiddag nog in de ring.

Janssen ziek

Van Grunsven begon de wedstrijden overigens zonder partner en bondscoach Sjef Janssen aan haar zijde.

Janssen was woensdagavond ziek geworden. De griep zette zich donderdagochtend door, waarna Van Grunsven contact zocht met chef de mission Maurits Hendriks en teamarts Cees-Rein van den Hoogenband die zich ijlings naar Greenwich Park spoedden.

''Sjef heeft een medische voorgeschiedenis waardoor we alert moeten zijn. Maar het valt mee. Ik heb wel gezegd dat hij een dagje op bed moest blijven. Sjef is een gedreven man, die wil gewoon door'', vertelde Van den Hoogenband die Van Grunsven na haar optreden opving en geruststelde.

Janssen is in november geopereerd aan een goedaardig hersentumor.

In het NUsport-magazine van deze week, dat ook online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar is, valt een openhartig interview met Janssen te lezen.

De bondscoach spreekt daarin openhartig over zijn ziekte en de zware weg van het herstel.