FRANKFURT - Het belangrijkste rentetarief in de eurozone blijft op 0,75 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om verdere maatregelen nemen in de strijd tegen de schuldencrisis. 

Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de bank.

Economen hadden al verwacht dat de ECB de rente onveranderd zou laten. Vorige maand verlaagde de ECB de rente nog met een kwart procentpunt.

De ECB kan opnieuw besluiten om obligaties van eurolanden op de markt op te kopen, zei Draghi. Die aankopen zullen van een ''adequate omvang'' zijn, stelde hij. De ECB zal bij die aankopen rekening houden met de zorgen van private investeerders over die operaties, voegde de Italiaanse centralebankpresident eraan toe.

Obligaties

De ECB kocht tussen mei 2010 en begin dit jaar al voor circa 210 miljard euro obligaties op van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië. De nieuwe acties die de bank wil nemen, staan volgens Draghi echter los van dat programma.

Landen die steun nodig hebben, moeten eerst bij het Europese noodfonds EFSF aankloppen voordat de ECB in actie komt, stelde hij. De ECB zal vervolgens volledige openheid geven over de landen die worden gesteund en de bedragen die daarmee gemoeid zijn.

ESM

Het EFSF en zijn permanente opvolger ESM hebben de mogelijkheid om obligaties van landen op te kopen. Landen moeten daarvoor wel een formele aanvraag indienen en moeten vervolgens aan strenge voorwaarden voor de hervorming van hun economie voldoen.

De ECB buigt zich in de komende weken ook over de mogelijkheden om andere maatregelen te nemen die niet tot het standaardarsenaal van de bank behoren, stelde Draghi. Het veel geopperde voorstel om het ESM in staat te stellen geld te lenen bij de ECB, wees hij van de hand. In de huidige opzet komt het ESM niet in aanmerking voor een banklicentie, aldus Draghi.

'Onomkeerbaar'

Draghi noemde de euro ''onomkeerbaar''. Buitengewoon hoge rentes op Europese staatsobligaties die het gevolg zijn van speculaties over het einde de monetaire unie zijn daarom ''onacceptabel'', stelde hij.

De Italiaanse centralebankpresident voedde de hoop op nieuwe maatregelen vorige week door te stellen dat de ECB al het mogelijke zou doen om de euro overeind te houden. Draghi benadrukte dat hij niets van die woorden wil terugnemen. Zijn opmerkingen zouden ook zijn afgestemd met andere bestuursleden van de ECB.