ETON DORNEY - De Nederlandse vrouwen acht heeft donderdag op de roeibaan van Eton Dorney beslag gelegd op het brons. Ze moesten de ongenaakbare Amerikanen en de sterke Canadezen voor zich dulden. 

Door Anne Joldersma

De vrouwen gingen sterk van start en pakten een vroege voorsprong. Die moesten ze echter al snel afstaan aan de Amerikaanse boot. Halverwege lag ook de Canadese boot voor op de Oranje-dames.

Na 1500 meter ging Amerika duidelijk aan de leiding en streden Nederland en Canada om het zilver. In de laatste 500 meter zette Nederland flink aan, maar de Canadezen stonden het zilver niet meer af.

Jacobine Veenhoven, Nienke Kingma, Chantal Achterberg, Sytske de Groot Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Carline Bouw, Annemiek de Haan en stuurvrow Anne Schellekens mogen daardoor de laagste trede op het podium betreden. Vier jaar terug in Peking pakte de boot het zilver.

Torenhoge favoriet

Van tevoren waren de Amerikaanse dames, sinds de olympische finale van Peking ongeslagen, de torenhoge favoriet met in hun kielzog de Canadese boot, die als enige afgelopen seizoen in de buurt van de Verenigde Staten kwam.

Het is de eerste roeimedaille voor Nederland in Londen en de vierde in totaal, na het zilver van de estafettezwemsters, het goud van Marianne Vos en het brons van judoka Edith Bosch.

Eerder greep zowel de mannen acht als de lichte mannen vier mis. Zaterdag roeit de mannen vier zonder de olympische finale.

Lees alles over de Spelen op onze special