LONDEN - Ranomi Kromowidjojo heeft zich in de halve finale met de snelste tijd van iedereen geplaatst voor de eindstrijd op de 100 meter vrije slag, van donderdagavond. Ze tikte aan in 53,05. “Ik heb zeker niet rustig aan gedaan, maar ik heb wel het gevoel dat er nog wel wat rek in zit. Ik kan nog wel wat sneller.”

Door Jasper Boks

Donderdag is de dag waar ze al op wacht sinds de Spelen van Beijing, ze wil het koninginnennummer van het zwemmen winnen.

“Morgen wordt het alles of niets. Ik voelde me goed vanavond, zoals het moet. Jacco (Verhaeren) zal me straks vertellen wat mijn slagfrequentie was en of er nog foutjes in zaten. Mooi dat het nu zo hard gaat. Morgen spant het er om, niet nu.”

De Australische Melanie Schlanger zwom de een na snelste tijd: 53,38. De Amerikaanse Missy Franklin tikte aan in 53,59.

Gezien haar tijden isKromowidjojo in de finale de favoriet voor goud. In april zwom ze bij de Swim Cup al 52,75, de snelste tijd ooit gezwommen in normaal textiel. Het belangrijkste is winnen, een mooie tijd en het liefst een persoonlijk record is meegenomen.

"Ik wil harder, maar eigenlijk zijn tijden in de finale niet belangrijk. Hoe ik me voor ga bereiden morgen? Een beetje los zwemmen, wat lezen, een beetje twitteren. Kortom: zoveel mogelijk energie opsparen.”

Femke Heemskerk

Femke Heemskerk kwalificeerde zich niet voor de finale op de 100 vrij. Ze werd elfde in 54,13. “Er zat niet meer in,” aldus Heemskerk, die vorig jaar nog in de WK-finale stond en destijds flink harder zwom. “Ik ben niet in vorm en dat kon niet op een erger moment.”

Ze verklaarde dat ze in Marseille, waar ze sinds 2010 traint, te veel op inhoud heeft getraind en te weinig, waardoor ze technisch steekjes liet vallen.

“Ik heb op de resetknop gedrukt, heb het weer rustig opgebouwd, alleen op techniek gezwommen. Dat ging goed, maar de tijd begon te dringen. Vorig jaar zei ik nog tegen mezelf: ‘Als het niet de Spelen waren geweest, maar een EK, dan was ik niet gegaan.’ Ik kon hier natuurlijk niet de meiden laten zitten op de estafette."

"Ik heb geprobeerd hier de beste tijd van het seizoen te zwemmen en die tijd heb ik geëvenaard. Het ligt er niet aan dat ik bang ben of zo, het ligt niet aan mijn hoofd. Dat is een punt van aandacht geweest."

"Nu wordt het zaak om dit hoofd te koppelen aan de vorm van de WK in Shanghai van vorig jaar en dan moet het goed komen. Ik ga niet dood, hoor, maar dit doet wel veel pijn.”