LONDEN - Sebastiaan Verschuren heeft op het koningsnummer van het zwemmen op 0,08 seconden het podium gemist.

De 23-jarige Nederlander zwom in Londen 47,88, een persoonlijk record en voor het eerst onder de 48 seconden. De tijd bleek goed genoeg voor een vijfde plek.

Verschuren zat vlak achter de derde plaats. Het brons ging namelijk met 47,80 naar de Canadees Brent Hayden.

De spannende race werd gewonnen door de Amerikaan Nathan Adrian, die de snelste man van het jaar James Magnussen versloeg. De Australiër klokte 47,53, terwijl de winnaar 47,52 neerzette.

Driebergen

Nick Driebergen heeft net naast een plek in de finale van de 200 meter rugslag gegrepen. De Amsterdammer eindigde in zijn halve finale als vierde in 1.57,35.

Daarmee kwam hij 0,02 seconde tekort voor een plek in de eindstrijd met de acht snelste zwemmers. Woensdagochtend in de serie had Driebergen 1.57,29 gezwommen.

''Tweehonderdste is al weinig en op de 200 helemaal'', zei Driebergen nadat hij uit het bad was geklommen. ''Dit slaat nergens op. Ik train al vijftien jaar om in een olympische finale te staan, als je die dan op 0,02 mist, is dat heel zuur.''

Eerder kwam Driebergen op de 100 rug 0,07 seconde tekort voor een plek in de finale.

Gyurta

De Hongaar Daniel Gyurta heeft de olympische titel op de 200 meter schoolslag veroverd.

Hij verbeterde in de finale het wereldrecord van de Australiër Christian Sprenger (2.07,28 om 2.07,31) en stelde daarmee het goud veilig.

Gyurta bleef de Brit Michael Jamieson maar 0,15 seconde voor. Het brons ging naar de Japanner Ryo Tateishi: 2.08,29.

De Japanse titelverdediger Kosuke Kitajima tikte als vierde aan en wist daardoor niet als eerste mannelijke zwemmer ooit driemaal op rij dezelfde olympische discipline te winnen.

Phelps en Lochte

Michael Phelps en Ryan Lochte vochten in de halve finale van de 200 meter wisselslag alvast een gevechtje uit, als voorschot op de finale van donderdag.

Lochte plaatste zich als snelste voor de eindstrijd, Phelps zette de derde tijd neer.

Lees alles over de Spelen op onze special