ETON - De Holland Acht is er niet in geslaagd een medaille te veroveren op de Olympische Spelen. De Nederlandse boot eindigde als vijfde achter de nieuwe olympisch kampioen Duitsland, uittredend olympisch kampioen Canada en Groot-Brittannië, dat het brons pakte.

Door Anne Joldersma

Verenigde Staten ging Nederland in de slotfase nog voorbij in de strijd om plaats vier.

De Holland Acht kwam goed van het startblok en bleef dicht bij de kop van het veld. Op 1,5 seconde van de Duitsers kwamen ze als vierde door bij de eerste 500 meter. Achter onze oosterburen en Groot-Brittannië streed Nederland met Canada om het brons.

Eindsprint

Na een kilometer kwamen de beide boten nagenoeg tegelijkertijd door. In het derde deel viel de Holland Acht iets terug waardoor het aan moest komen op een sterke eindsprint. Daar ging het echter mis. De Canadezen wisten met een sterke spurt de Britten nog te achterhalen terwijl de Nederlanders terugvielen en zelfs nog vijfde werden, achter de Verenigde Staten.

De Duitsers waren van tevoren de torenhoge favoriet. De afgelopen vier jaar was de boot ongeslagen. Alleen de Canadezen, olympisch kampioen van Peking, wisten één keer in een wereldbekerwedstrijd in de buurt van de Duitse Acht te komen.

Simon

Voor Diederik Simon was de finale in Eton hoogstwaarschijnlijk zijn laatste olympische race. De roeier debuteerde in Atlanta '96 met goud in de Holland Acht. In Sydney en Athene volgde er zilver. In Peking moest hij genoegen nemen met een plaats net naast het podium.

Toch hield de 42-jarige veteraan eerder in de week een kleine slag om de arm. "Of het mijn laatste olympische race wordt", verklaarde de vijfvoudig olympiër, "mwah... je weet het niet. Maar die kans wordt wel steeds groter. Het gaat nu gewoon goed. Ik begin het nu pas een beetje door te krijgen."