LONDEN - Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales op de olympische 100 meter vrije slag.

De twee Nederlandse zwemsters zetten in de series respectievelijk een de vijfde (53.66) en vijftiende (54.43) neer. 

De tijd van Heemskerk was zodoende maar net voldoende voor een plaatsje bij de beste zestien.

De Chinese Yi Tang was met 53.28 de snelste in de heats. Titelverdedigster Britta Steffen haalde de laatste zestien maar net. De Duitse werd veertiende in 54.42.

De halve eindstrijd staat woensdagavond op het programma. Donderdagavond komen de acht beste dames in actie in de finale.

Kromowidjojo geldt op de 100 meter vrij als kanshebster. Ze won eerder in Londen al zilver met de estafetteploeg. Ook Heemskerk maakte deel uit van die formatie.

Nick Driebergen

Nick Driebergen kwalificeerde zich voor de halve finales op de 200 meter rugslag. Hij zette in de heats met 1.57.29 de zevende tijd neer. 

Tyler Clary uit de Verenigde Staten was de snelste in 1.56.45. Driebergen tikte als tweede aan in zijn heat, ver achter Clary die met overmacht won.

De Amerikaan Ryan Lochte, die eerder in het toernooi goud won op de 400 meter wisselslag, was met 1.56.36 in de vijfde heat net iets langzamer dan zijn landgenoot.

De halve eindstrijd op dit onderdeel staat eveneens voor woensdagavond op de rol. De finale is een dag later.