LONDEN - Michael Phelps wacht nog altijd vergeefs op zijn vijftiende gouden olympische medaille. 

De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos hield de Amerikaan verrassend van diens derde titel - een unieke prestatie bij de zwemmers - op de 200 meter vlinderslag af.

Het verschil was 0,05 seconde: 1.52,96 om 1.53,01. De Japanner Takeshi Matsuda pakte met 1.53,21 het brons.

Schmitt

Allison Schmitt is olympisch kampioene op de 200 meter vrije slag geworden. De Amerikaanse zwemster imponeerde in de finale.

Ze volgde enige tijd zelfs het schema van het wereldrecord - gevestigd in een nu verboden badpak van polyurethaan - maar gaf in de slotfase toch toe.

Ze tikte aan na een minuut en 53,61 seconden en bleef daarmee de Française Camille Muffat bijna twee tellen voor.

Het brons was voor de Australische Bronte Barratt, die de jeugdige medaillekandidate Missy Franklin (VS) en de Italiaanse wereldrecordhoudster Federica Pellegrini (1.52,98) van het podium hield.

Ye Shiwen

De zestienjarige Chinese zwemster Ye Shiwen heeft dinsdagavond haar tweede olympische titel veroverd.

Drie dagen nadat ze de beste was op de 400 meter wisselslag, toonde de Aziatische zich nu de sterkste op de 200 wissel. Ye Shiwen verwees de Australische Alicia Coutts naar de tweede plaats.

Ye Shiwen sloeg net als zaterdagavond toe op de laatste 50 meter. Dankzij haar indrukwekkende vrije slag haalde ze Coutts in de slotfase in: 2.07,57 om 2.08,15. De Amerikaanse Caitlin Leverenz kreeg het brons.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport