LONDEN - Direct na afloop baalde ze stevig van de verloren gouden medaille. Toch zag Ranomi Kromowidjojo ook wel in dat ze persoonlijk een hele goede race had gezwommen.

Door Jasper Boks

De Groningse zette als slotzwemster 51,93 neer, de snelste splittijd ooit. Haar inhaalrace bleek echter niet genoeg in de finale van de 4x100 meter vrije slag estafette, Nederland moest Australië voor laten gaan.

"Ik kwam om te winnen, dat is niet gelukt", zei Kromowidjojo. "Ik zag een tweetje op het scorebord en dan baal je natuurlijk."

"Het heeft alleen geen zin om lang boos te zijn, want ik heb zelf een goede race gezwommen en daar focus ik me nu op. Dan heeft het geen zin om de hele nacht wakker te liggen. Mijn race geeft vertrouwen voor de individuele 100 meter vrije slag. Dat gaat het hele seizoen al goed."

"Natuurlijk wilde ik goud, maar voor mij persoonlijk was dit een mooie aftrap. Ik voel mij beter dan ooit. Het is balen, maar nu ga ik me richten op de individuele nummers."

Verhaeren

Bondscoach Jacco Verhaeren wilde de eerste nederlaag van de 'Golden Girls sinds 2007 ook niet dramatiseren.

"Het is vervelend dat we niet hebben gewonnen, maar niet meer dan dat. Er komt nog genoeg aan, dit is pas de eerste dag van het toernooi. Er is geen enkele reden om de polonaise te lopen als het goed gaat, of om de tranen te laten lopen na zilver."

"Ze wilden winnen, ze toonden zich een echt team", vervolgde Verhaeren over de onttroond olympisch kampioen. "Maar morgen moeten we weer aan het werk, er zijn nog zeven dagen te gaan. We moeten ze behoeden voor emoties. Die moeten ze zo snel mogelijk parkeren."

"Michael Phelps heeft acht keer goud gewonnen op de vorige Spelen, omdat hij een fantastische zwemmer is, maar ook omdat hij die emoties uit kon schakelen."

Waanzinnige tijd

Verhaeren stond ook te kijken van de tijd van zijn pupil Kromowidjojo. "Die 51.93 is waanzinnig, maar het past ook in de lijn van haar pr. Deze tijd is goed nieuws voor over een paar dagen."

"Ze zwom heel hard, maar het houdt een keer op", zei de bondscoach over de finale van de estafette. "Ze had verreweg de snelste tijd, ze was zeventiende sneller dan de nummer twee in het veld. Het gat was iets te groot, maar dit is een teamprestatie. Je bent met zijn vieren niet goed genoeg."

"Aan het ongeslagen tijdperk van deze groep komt nu een einde, maar ik ben er niet enorm droevig om."

"We hoeven ons niet te schamen voor zilver, maar als ik naar de potentie van de dames kijk, had er meer ingezeten. Ik was namelijk niet ondersteboven van de tijd van de Australiërs, maar zij waren wel gewoon beter vandaaag."