LONDEN - Ze waren in tranen na afloop. De afgelopen jaren wonnen de estafettevrouwen alles wat er te winnen viel. In Londen moesten Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo tevreden zijn met zilver, achter Australie.

Door Jasper Boks

Australië finishte in 3.33.15, terwijl Nederland 3.33,79 noteerde.

“Als je alles hebt gewonnen, dan baal je van zilver. We gingen daar gewoon niet voor”, zei Veldhuis. De laatste nederlaag van de 'Golden Girls' dateerde van de WK in 2007.

“Je wilt alleen goud, de rest is niet goed genoeg”, stelde Dekker.

“Ik voel drie emoties,” zei Heemskerk. “Niet alleen verdriet, maar ook blijdschap om het zilver en het gevoel dat dit voorbij is. Ik heb zo genoten van de keren dat wij meiden onder elkaar waren en dat gevoel komt niet meer terug. We wilden het zo graag mooi afsluiten.”

Afscheid

Veldhuis neemt na de Spelen afscheid en de formatie die de laatste jaren het wereldrecord, olympisch goud, twee wereldtitels en een Europese titel op de lange baan veroverde, valt dus uiteen.

Dekker kon zich vinden in die emotie: “Het is een super tijd geweest, waarin we alles hebben gewonnen. Dit is het einde aan een tijdperk. Marleen stopt en ik weet ook niet of ik er over vier jaar nog bij ben. Gelukkig zijn er nieuwe meisjes in aantocht, wie weet staat er in Rio een andere ploeg.” 

Dekker begon de finale, ze keerde als eerste, maar viel in de tweede vijftig meter terug naar de laatste plaats. Met haar starttijd van 54,67 was ze niet tevreden. “Ik ging heel erg kapot. Deze tijd had ik niet in mijn hoofd, ik dacht aan een 54 laag.”

Snelste splittijd ooit

Veldhuis bracht de ploeg terug naar plaats vijf met haar splittijd van 53,80. “Ik heb niets fout gedaan, het ging goed voor mijn gevoel. Maar ik had harder moeten zwemmen en dat kon ik niet. Want 53,8 is te langzaam als je goud wilt winnen.”

Heemskerk bracht het team naar plaats drie met haar splittijd van 53,39. “Ik heb gegeven wat in me zat. Wij hadden alle drie, Inge, Marleen en ik, harder gekund. Soms zit alles mee, nu was het wat minder. Maar aan de laatste honderd meter lag het in elk geval niet.”

Die laatste honderd meter raffelde Ranomi Kromowidjojo af in 51,93, de snelste splittijd ooit gezwommen. Ze moest van ver komen, achterhaalde de Amerikanen en keerde als tweede. Ze kwam nog dichtbij de Australiërs, maar kwam er net niet meer bij.

Dekker: “Over een paar jaar zijn we misschien trots op zilver, maar nu balen we enorm. Het is zo shit.”