LONDEN - De Nederlandse estafetteploeg heeft zich als derde geplaatst voor de finale van zaterdagavond. “Het wordt wederom een kraker”, aldus bondscoach Jacco Verhaeren. “Het zal niet gemakkelijk worden, maar het is ook niet onmogelijk om te winnen.” 

Door Jasper Boks

Australië had onder toeziend oog van premier Mark Rutte de snelste tijd in de series, 3.36,34, en bleef Amerika (3,36,53) en Nederland (3,37,76) voor.

Voor de olympisch en wereldkampioen startte Marleen Veldhuis (54,73), gevolgd door Inge Dekker (splittijd 53,79), Hinkelien Schreuder (splittijd 55,62) en Femke Heemskerk (splittijd 53,62). Ranomi Kromowidjojo kreeg rust en zal zaterdagavond Schreuder vervangen.

“We hebben gekozen voor één reserve in de series en niet voor twee. Dat was niet verantwoord. Dat zagen we aan Duitsland, dat ligt er uit”, aldus Verhaeren.

Meer controle

Over het optreden van de wereldrecordhouder (3.31,72) zei hij: “Het ging. Marleen moet meer controle hebben. Haar tweede deel was niet sterk. Ze moet haar race beter verdelen, maar dat gaat vanavond beter. Weet ik zeker. Femke zwom solide, maar niet zo snel als in de series bij de WK van vorig jaar.”

“Ook Inge zwom solide, we kozen ervoor haar sowieso niet te laten starten omdat ze ook de series van de 100 meter vlinderslag moest zwemmen vanmorgen. Hinkelien vond ik niet echt sterk, ik had haar wat sneller ingeschat. Maar we wisten dat we wel een risico konden nemen.”

Zaterdagavond moet het flink harder. Verhaeren: “De volgorde is nog niet duidelijk. Ik ga goed naar de tijden van de tegenstanders kijken. Wij willen niet de hele tijd achter de feiten aan zwemmen. Maar ook de voorkeuren van de zwemsters tellen mee. Ik zal straks ook met Ranomi praten.”

Stuk sneller

“De Australiërs en Amerikanen zwommen goed in de series en zij hebben zelfs nog drie wisselopties voor de finale. Die zullen ze ook zeker gebruiken. Dus ook die landen zullen een stuk sneller zijn vanavond.”

“Wij kunnen met Ranomi ook een stuk sneller, als je dat afzet tegen de 55’er van Hinkelien in de series, en de andere meiden moeten ook beter als we willen winnen.”

Inge Dekker, die zich als tiende plaatste voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag heeft besloten die plaats beschikbaar te stellen. Ze wil alles zetten op de estafette. Verhaeren: “Dat heeft Inge zelf besloten en ik denk dat het verstandig is.” 

Lees alles over de Spelen op onze special