LONDEN - De Olympische Spelen in Londen zijn zaterdag officieel begonnen.

Koningin Elizabeth en Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, verklaarden na een indrukwekkende ceremonie de dertigste editie van het grootste sportevenement ter wereld voor geopend.

Een aantal jonge sporters hebben kort na middernacht plaatselijke tijd de olympische vlam ontstoken. Ze kregen het vuur overhandigd van de Britse roeilegende Steve Redgrave, die tussen 1984 en 2000 op vijf opeenvolgende Olympische Spelen goud behaalde.

Dat zeven jonge Britse atleten het eervolle werk mochten afmaken had te maken met de slogan van de Spelen van Londen, het inspireren van een nieuwe generatie.

Redgrave had de vlam overhandigd gekregen van David Beckham. De voormalig voetbalinternational was per boot in de buurt van het Olympisch Stadion gearriveerd.

Levend decor

Regisseur Danny Boyle, onder meer bekend van de film Slumdog Millionaire, had alles uit de kast gehaald voor de ceremonie. Het veld van het Olympisch Stadion was omgetoverd tot een levend decor met boerderijen, schapen koeien, akkers en weiden.

Zo’n 7500 vrijwilligers en een keur aan artiesten als Paul McCartney, Arctic Monkeys, Mike Oldfield en Dizzee Rascal verzorgden de show die de Britse geschiedenis met soms een knipoog uitbeeldde.

De Brit Bradley Wiggins werd voor de start van de ceremonie voor 80.000 mensen gehuldigd voor zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk, een kleine week geleden.

Wiggins luidde op het presentatiepodium een grote bel, waarna de ceremonie werd vervolgd met zang en dans.

Nederland

De Nederlandse olympische ploeg liep vrijdag om 00.20 uur (Nederlandse tijd) het stadion binnen. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ging met de vlag voorop in de parade van Oranjesporters. Nederland moest enige tijd wachten.

De ruim tweehonderd deelnemende landen werden op alfabetische volgorde het stadion ingeleid.

Nederland doet met 178 sporters mee aan de Olympische Spelen. Van al die deelnemers liep vrijdagavond slechts een kwart mee. Veel sporters komen al snel in actie op de Spelen en willen niet te lang op hun benen staan. Anderen zijn nog in Nederland.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zwaaiden de sporters vanaf de tribunes toe. Willem-Alexander was de afgelopen dagen aanwezig bij de vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De kroonprins en Máxima zullen samen met hun kinderen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane de sportwedstrijden in Londen af en toe bijwonen.

Koningin Elizabeth

Het publiek participeerde met lichteffecten, zelfs de regen die kort voor de show kortstondig losbarstte, leek geregisseerd.

De koningin heeft speciaal voor de openingsceremonie voor het eerst in haar meer dan zestig jaar durende ambtstermijn geacteerd in een korte film. De 86-jarige koningin werd in de scène opgehaald door James Bond-acteur Daniel Craig vanuit Buckingham Palace, waarna beiden in een helikopter over Londen vlogen.

Eindbestemming van de helikoptervlucht was het olympisch stadion, waar toen het filmpje afgelopen was ook een echte helikopter boven hing.

Mr. Bean

Uit de helikopter sprongen twee stuntmannen met parachutes het stadion binnen. Vervolgens kwam de echte koningin op de tribune het stadion binnen, vergezeld van haar man Prins Philip en IOC-voorzitter Jacques Rogge.

De Britse komiek Rowan Atkinson kreeg 80.000 mensen aan het lachen toen hij als Mr. Bean plaatsnam in een orkest.

Zijn befaamde typetje verveelde zich al snel en begon medeorkestleden te treiteren. Daarmee deed Atkinson de gedachten van velen teruggaan naar de jaren negentig, de periode waarin hij zijn hoogtijdagen beleefde als Mr. Bean op televisie. Atkinson kreeg na afloop groot applaus.

Arrestaties

Tijdens de ceremonie heeft de politie vrijdag een groep fietsers gearresteerd in de buurt van het olympisch stadion.

Zij maakten een collectieve fietstocht en kwamen daarbij op de route van de olympische vlam, ook al hadden de Britse autoriteiten dat verboden. Dat meldde de Londense politie op Twitter.

De politie sprak van ''een groot aantal'' arrestaties, maar noemde geen cijfers.