AMSTERDAM – Duitsland wil de euro alleen redden als Brussel meer zeggenschap krijgt. Dat zegt Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, zaterdag in een interview met het Financieele Dagblad.

Weidmann blijft zich hard opstellen in de eurocrisis en laat zich niet onder druk zetten door de financiële markten, economen of instituties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

"Landen die steun krijgen, moeten inzien dat er twee kanten zijn van de medaille", zegt Weidmann. Daarmee doelt hij op het inleveren van soevereiniteit. Veel landen, waaronder Frankrijk, zien daar tegenop, zegt hij in het FD.

Als Frankrijk en de Zuid-Europese landen bereid zijn een deel van hun soevereiniteit af te staan, dan komt Duitsland met "miljarden euro’s" over de brug, aldus Weidmann.

Trichet

Weidmann kan zich vinden in het idee dat Trichet, oud-president van de Europese Centrale Bank, eerder opperde, dat een land zeggenschap verliest op het moment dat het de begrotingsafspraken overtreedt.

Verder vindt hij dat de focus op Griekenland "verhult dat we elders vooruitgang boeken. We vergen veel van de bevolking, maar in Portugal en Ierland zijn er resultaten geboekt."

Renteverlaging

De renteverlaging door de ECB van vorige week is vanwege de economische vooruitzichten en dalende olieprijzen in zijn ogen verdedigbaar. Wel betwijfelt de president van de Bundesbank of het zal leiden tot meer kredietverstrekking en daarmee economische groei.