PEKING - De Chinese economie is in het afgelopen kwartaal met 7,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is het zwakste groeitempo in meer dan drie jaar.

De afzwakkende groei komt niet als een verrassing. De groei van de Chinese economie zit al anderhalf jaar in een dalende lijn en de afgelopen weken wezen veel indicatoren op een verdere verzwakking in het afgelopen kwartaal. Zo bleek dinsdag dat de Chinese import in juni veel minder sterk groeide dan economen hadden verwacht.

China voelt de gevolgen van de economische problemen in andere delen van de wereld. Die zetten een rem op de export, waardoor de uitvoer van goederen in de eerste helft van 2012 een negatieve bijdrage leverde aan de economische groei.

Consumptie

De vooruitgang met 7,8 procent die over de eerste 6 maanden van 2012 werd gemeten, was volledig te danken aan de consumptie en investeringen in eigen land.

Afgelopen maand verlaagde de Chinese centrale bank tweemaal de rente, in een poging de economische groei te stimuleren. Economen voorzien meer maatregelen in de komende maanden, aangezien een sterke verzwakking van de groei de Chinese regering bijzonder slecht zou uitkomen bij de machtswisseling die later dit jaar plaatsvindt.

Zij verwachten echter niet dat China zo ver gaat als eind 2008. Toen werd ruim 4000 miljard yuan (ruim 500 miljard euro) uitgetrokken om de Chinese economie te beschermen tegen de gevolgen van de internationale recessie.