BRUSSEL - Nederland is niet voor het bedenken van nieuwe instrumenten om de huidige crisis in Europa te bestrijden. Daarvoor zijn er al voldoende middelen.

Dat zei premier Mark Rutte in Brussel voor het topoverleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen.

Rutte is wel voor verscherpt toezicht op de financiële sector en de banken.

''We zijn hier niet om nieuwe instrumenten te bedenken'', stelde Rutte. ''Er zijn voldoende bestaande middelen om Europa te stabiliseren.'' Hij doelde onder meer op de financiële vangnetten die zijn opgericht om landen in moeilijkheden te ondersteunen.

Spanje

Rutte is er dan ook geen voorstander van om Italië en Spanje extra tegemoet te komen. De liberale premier vindt dat deze landen moeten doorgaan met hervormen.

Hij benadrukte dat er strenge voorwaarden zijn. ''We lossen de problemen in Europa op door ons aan de afspraken te houden. Er bestaat geen pijnbestrijdingsmiddel dat deze problemen kan oplossen.''

Nederland zal als het aan Rutte ligt geen extra bevoegdheden overdragen aan Brussel. Daarmee worden de problemen niet opgelost, aldus de premier. Hij is voor een stap-voor-stap-aanpak.