AMSTERDAM – Google heeft woensdag zijn langverwachte eigen tablet officieel geïntroduceerd. Het toestel heet Nexus 7 en wordt gemaakt door Asus.

Google zegt de tablet gemaakt te hebben voor gebruik met Google Play. Volgens het bedrijf is het apparaat ideaal om boeken te lezen, films en series te kijken, naar muziek te luisteren en games te spelen, die in Google’s cloud-winkel zijn aangeschaft. Voor de tablet is ook een aparte tijdschriften-app ontwikkeld.

Het apparaat is zwart van kleur, maar heeft een zilverkleurige rand. De Nexus 7 weegt 340 gram en beschikt wel over een chatcamera aan de voorkant, maar heeft geen fotocamera achterop. De tablet wordt geproduceerd door computerfabrikant Asus.

Hardware

De Nexus 7 draait op een quadcore-processor van Nvidia, de Tegra 3. De chip is uitgerust met een grafische versneller die over twaalf rekenkernen beschikt. Hiermee moeten films en games soepel in beeld worden gebracht op het hd-scherm.

Dat scherm meet 7 inch en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Net als de iPad beschikt de Nexus 7 over een ips-scherm, wat ruime kijkhoeken en realistische kleuren moet opleveren.

Android 4.1

Het toestel draait op Android 4.1 Jelly Bean. Het is tevens het eerste Google-apparaat dat wordt geleverd met Chrome als standaardbrowser.

Hoewel de Nexus 7 ingebouwde ondersteuning heeft voor wifi, nfc, bluetooth en gps, lijkt 3g-functionaliteit te ontbreken. De accu zou goed zijn voor een gebruiksduur van ongeveer negen uur en een stand-bytijd van 300 uur.

199 dollar

Amerikanen, Britten, Australiërs en Canadezen kunnen het apparaat alvast bestellen via Google Play, maar levering begint medio juli. De prijs bedraagt 199 dollar voor een Nexus 7 met 8GB aan opslagruimte of 249 dollar voor de tablet met 16GB.

Wanneer Nederlanders de Nexus 7 kunnen bestellen, is nog niet bekend.