DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Nederland is daarmee technisch gezien uit de recessie. Het gaat om de tweede raming.

In een eerdere raming van 15 mei ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Er is sprake van een recessie als er twee of meer opeenvolgende kwartalen met economische krimp zijn. In het eerste kwartaal van 2012 kromp de Nederlandse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal met 1,1 procent.

De vlag

Toch is het volgens een woordvoerder van het CBS nu 'te vroeg om de vlag uit te hangen'. "Al met al ziet het er nog erg somber uit. We bevinden we ons in een laagconjunctuur."

"De export groeit nog wel, maar voor de rest wijzen alle economische indicatoren zoals de werkloosheid en de consumentenuitgaven nog de verkeerde kant uit."

De gegevens zijn afkomstig van de CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In februari werd voor het eerst bekend dat Nederland in een recessie verkeert. Het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde met 0,4 procent.

Nu is deze cirkel met de groei van 0,3 procent doorbroken. Maar de economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog wel met 0,8 procent gekrompen vergeleken met een jaar ervoor. De groei is dan ook 'erg bescheiden', aldus een woordvoerder van het CBS.

Overheidsuitgaven

Dit komt voornamelijk doordat de overheidsuitgaven in de eerste drie maanden hoger bleken te zijn dan waar het CBS in eerste instantie van was uitgegaan. Ook bleek de krimp van de consumptie bij nader inzien mee te vallen.

Het aantal banen is in het eerste kwartaal wel met 31.000 gedaald ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Op jaarbasis stegen de lonen met 0,6 procent. Dat is veel lager dan de cao-loonstijging van 1,3 procent.