UTRECHT - Er is geen duidelijke relatie tussen de prestaties van een beursgenoteerd bedrijf en het toekennen aan bonussen aan bestuursleden.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot dat dinsdag is gepubliceerd.

De gemiddelde bonus was voor een topman bedroeg vorig jaar 212.000 euro, voor een bestuurslid 147.000 euro.

Het onderzoek is gehouden onder 50 bedrijven die genoteerd zijn aan AEX of AMX. Volgens Berenschot zijn de kortetermijnbonussen van bestuursleden in 2011 met 9 procent gedaald. Ze liepen terug van gemiddeld 324.000 euro naar 295.000 euro.

In 2010 was er nog sprake van een stijging van 37 procent. De vaste jaarsalarissen stegen nauwelijks. Een bestuurslid ontving zowel vorig jaar als in 2010 gemiddeld zo'n 470.000 euro.

Ongeveer 20 procent van de AEX- en AMX-bedrijven leed over 2011 verlies. Van deze tien bedrijven keerden acht alsnog bonussen uit aan de raad van bestuur.

Deze cijfers laten volgens Berenschot zien dat de korte termijn-bonus niet gerelateerd is aan de prestaties van veel bedrijven. "De bonus lijkt overwegend een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden", zegt Christian Gort van Berenschot.

Nettowinst

Bijna de helft van de bedrijven zag de nettowinst het afgelopen jaar afnemen, met 140 procent per bedrijf. Bestuursleden van deze bedrijven kregen desondanks gemiddeld 220.000 euro aan bonussen.

De daling in bonussen was in deze groep weliswaar met 16 procent groter dan het gemiddelde van 9 procent, maar lijkt niet in verhouding te staan met de afname van de winst.

Volgens een woordvoerder van Berenschot is een bonus kennelijk geen prikkel om beter te presteren. "Bestuurders halen misschien meer genoegdoening uit de rol die ze vervullen dan uit hun bonus. De bonus lijkt daarmee een verworven recht te zijn geworden.”