AMSTERDAM - Een voormalig bestuurder van Goldman Sachs Group is schuldig bevonden aan het lekken van geheime informatie over de investeringsbank op het toppunt van de financiele crisis. 

Dat schrijft persbureau Reuters.

Een federale juri in Manhattan stelde vrijdag dat Rajat Gupta (63) schuldig is aan het geven van tips aan een bevriende investeerder, Raj Rajaratnam, over belangrijke ontwikkelingen bij de bank voordat andere marktpartijen daarvan op de hoogte waren.

Gupta is schuldig bevonden aan in totaal zes aanklachten en kan een celstraf krijgen van maximaal 25 jaar. De veroordeling van Gupta, eerder negen jaar lang topman bij McKinsey & Co, is een belangrijke overwinning in de strijd om ongeoorloofde handel op Wall Street tegen te gaan.

Warren Buffett

In de zaak, die vier weken in beslag nam, trad Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs op als stergetuige. Onder de zaken waaraan Gupta zich zou hebben schuldig gemaakt was het doorgeven van vertrouwelijke informatie over een cruciale investering van 5 miljard dollar door Berkshire Hathaway Inc., een bedrijf van buisnesstycoon Warren Buffett.

Gupta is de meest vooraanstaande veroordeelde sinds Manhatten en de FBI vaart zetten achter de jacht op crimineel gedrag op Wall Street. Sinds het begin van die periode hebben 60 mensen schuld bekend of zijn veroordeeld in vergelijkbare zaken.

De in India geboren Amerikaan heeft altijd ontkend schuldig te zijn.