AMSTERDAM - De Geassocieerde Pers Diensten (GPD) houdt per 31 december 2012 op te bestaan. 

Dat bevestigt hoofdredacteur Jos Timmers van het in 1936 opgerichte persbureau voor lokale media tegenover NU.nl.

De directie aanleiding voor de opheffing is het besluit van uitgeverij Wegener/Media Groep Limburg (MGL) om uit de GPD te stappen. 

Wegener en MGL zetten een persdienst op voor acht regionale kranten die onder de uitgeefconcerns vallen. Daar willen ze in oktober mee beginnen, zo maakten ze in februari bekend.

Dit betekent een dusdanige verzwakking van het financiële draagvlak van de GPD dat er geen mogelijkheid meer wordt gezien om in de huidige vorm door te gaan.

De GPD is een samenwerkingsverband van verschillende regionale dagbladen en heeft 45 mensen in vaste dienst. Daarnaast werken er nog vele freelancers voor de persdienst.

15 kranten

Momenteel verzorgt de GPD de algemene berichtgeving voor 15 Nederlandse regionale kranten.

De kopij wordt afgenomen door Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eenlander, De Stentor, Twentsche Courant/Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem, Provinciaal Zeeuwse Courant, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad) en het Nederlands Dagblad.

Ook Het Parool en de Belgische kranten Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg zijn bij de persdienst aangesloten. In totaal bedraagt de oplage omstreeks 1,5 miljoen.

Zwarte dag

"Het is buitengewoon triest en vervelend nieuws", zegt Timmers in een reactie. "Ik heb het een zwarte dag genoemd toen ik de opheffing bekend maakte aan de medewerkers."

"Nederland verliest hiermee een journalistiek A-merk. Wegener wil helaas zelf een persdienst beginnen en daarmee verliezen wij de helft van de bij de GPD aangesloten kranten. Het is daarom niet mogelijk om door te gaan."

Een deel van de redactie kan wellicht de overstap maken naar de nieuwe redactie van Wegener's persdienst. "Dat mogen de mensen zelf uitmaken. Ik zal er niemand op aankijken", benadrukt Timmers. "We zijn ook met een mogelijke doorstart in een andere vorm bezig en ik hoop dat we een aantal mensen daarin mee kunnen nemen. Dit bestaat echter alleen nog op papier."