AMSTERDAM - Facebook gaat een aanklacht indienen over de eigen beursgang om zo de rechtszaken van investeerders kracht bij te zetten. Het sociale netwerk zou Nasdaq verantwoordelijk willen houden voor een deel van de problemen.

Dat laat een anonieme bron aan the New York Times weten.

Beursbedrijf Nasdaq kampte met een storing tijdens de beursgang van Facebook. Hierdoor kregen veel geïnteresseerde investeerders hun aandelen niet of later.

Een aantal van hen is rechtszaken gestart tegen zowel Facebook als Nasdaq. Het beursbedrijf heeft inmiddels laten weten 40 miljoen dollar vrij te maken voor schadevergoedingen. Facebook dient nu ook zelf een aanklacht in om de investeerders bij te staan.

Het is de eerste publieke reactie op de rechtszaken. Naar verwachting zullen de banken die de beursgang begeleid hebben zich bij de zaak voegen.

Rol Nasdaq

Uit de aanklacht, die mogelijk vrijdag ingediend wordt, moet duidelijk worden wat de rol van Nasdaq precies geweest is. Ook de banken staan overigens nog ter discussie. Zij zouden bewust informatie over een lagere winstverwachting achtergehouden hebben.

De koers van Facebook is na de introductie flink gekelderd. Na een beginprijs van 38 dollar per aandeel zakte de waarde in ongeveer een maand naar 28 dollar. Donderdag steeg het aandeel met 3,7 procent.