MADRID - Een Spaans staatsfonds dat belast is met de herstructurering van de bankensector, gaat obligaties uitgeven om de aangeslagen bank Bankia te helpen. Dat heeft de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos woensdag gezegd.

Bronnen rond de regering hadden eerder deze week ook al gemeld dat Spanje de markt opgaat om het geld bijeen te brengen dat Bankia nodig heeft om overeind te blijven.

De bank, die in grote problemen is gekomen door de diepe crisis op de Spaanse vastgoedmarkt, heeft om 19 miljard euro aan steun gevraagd.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) stelt woensdag dat het de plannen voor de herkapitalisatie van de Spaanse probleembank niet van de hand heeft gewezen. De Financial Times meldde dinsdagavond op basis van bronnen dat de ECB niet akkoord was met de Spaanse plannen.

De ECB zegt niet geconsulteerd te zijn door Spanje over de herkapitalisatie van Bankia. De centrale bank laat weten klaar te staan om wel advies te geven.

Spanje wil de 19 miljard euro aan noodsteun die Bankia nodig heeft, financieren door voor dat bedrag aan staatsobligaties uit te schrijven. Die zouden dan moeten worden opgekocht door de ECB.