AMSTERDAM - Vestia stemt in met een plan van de banken om de huidige rente te bevriezen waardoor het niet hoeft bij te storten.

Een ingewijde bevestigt de berichtgeving hierover van de NOS. De noodlijdende woningcorporatie hoeft daardoor voorlopig niet te vrezen voor een faillissement.

Vestia heeft door de lage rentestand momenteel 1,2 miljard euro bij de banken in onderpand als dekking voor risicovolle renteverzekeringen. In totaal bedraagt de negatieve marktwaarde momenteel 2,6 miljard euro.

Als de banken echter dit complete bedrag opeisen gaat Vestia failliet en lopen de banken flinke verliezen op. De banken hopen binnen twee weken een definitief akkoord te bereiken.

De corporatie wil nog niet reageren op het nieuws. De organisatie zal in de loop van woensdag een verklaring versturen over de onderhandelingen met de banken, zo laat een woordvoerder weten.

Derivaten

Vestia is in de problemen gekomen doordat het derivaten heeft afgesloten ter bescherming tegen een stijgende rente. De miljoenenstortingen die de banken eisten toen de rente niet steeg maar daalde, hebben de corporatie op de rand van de afgrond gebracht.

Dinsdag bleek dat de banken bereid waren de rente voorlopig vast te zetten. De elf banken die derivaten hebben verkocht aan Vestia, waaronder ABN Amro, Rabobank en een aantal buitenlandse banken, stelden dat vrijdagavond voor aan de corporatie en de partijen daarachter, zoals het Waarborgfonds Sociale Woningen en het rijk, die garant staan voor de schuld van Vestia.

Kwijt

De bezittingen van Vestia waar banken normaal beslag op leggen bij een faillissement, werden vorige week onverwachts verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningen.

Banken wilden in ruil voor de vaste rente wel dat dit hypotheekrecht werd opgeheven. Of het waarborgfonds hier nu akkoord meer is gegaan, is niet bekend.