AMSTERDAM – Er komen nieuwe verkiezingen in Griekenland. De gesprekken in Athene over een zakenkabinet zijn helaas mislukt, zo heeft de Griekse oud-minister Evangelos Venizelos dinsdag laten weten.

Er is nog geen datum voor de nieuwe verkiezingen, maar deze zullen waarschijnlijk in juni worden gehouden.

Volgens Venizelos heeft hij geprobeerd de partijen Syriza en Democratisch Links te overtuigen om tot overeenstemming te komen, maar is dit mislukt. "De stem van het volk is niet begrepen. De Grieken wilden geen nieuwe verkiezingen", aldus Venizelos.

Gemeenschappelijk optrekken

"We worden nu gedwongen nieuwe verkiezingen te houden. Laten we nu gemeenschappelijk optrekken en het in godsnaam niet nog erger maken dan het al is."

De Griekse president Carolos Papoulias riep dinsdagmiddag vijf partijen voor de laatste keer bijeen voor het vormen van een zakenkabinet.

Eerder waarschuwde hij voor ''een tragedie'' voor het land, mocht het overleg op niets uitlopen.

Obligaties

Griekenland zal houders van staatsleningen die dinsdag aflopen, volledig uitbetalen. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van circa 435 miljoen euro aan leningen van crediteuren die in maart weigerden akkoord te gaan met een obligatieruil, waardoor zij een groot deel van hun geld kwijt zouden raken.

Griekenland dreigde tot dusver de schuldeisers die niet mee wilden werken aan de schuldsanering, gewoonweg niet te betalen. Dat zij nu toch hun geld terug krijgen, zal volgens marktkenners tegen het zere been zijn van de private obligatiehouders die wel akkoord zijn gegaan met de ruil, en daardoor grofweg driekwart van hun investering zijn kwijtgeraakt.

In totaal was volgens de Grieken een bedrag van 6,4 miljard euro aan Griekse obligaties niet aangemeld voor de schuldenruil. Het gaat daarbij om schuldpapier dat de Griekse staat zelf heeft uitgegeven of waarvoor zij garant staat. Dat besloten is de obligaties die dinsdag afliepen wel af te lossen, wil volgens het ministerie niet zeggen dat dit met de overgebleven schulden ook zal gebeuren.

Zie ook dossier eurocrisis