AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2012 met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt het CBS op basis van een eerste voorlopige raming. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent.

Met de krimp van 0,2 procent slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens de gangbare definitie is er bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie.

In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde met 0,4 procent.

Zie ook: Nederland loopt achter bij handelspartners

De economie had vooral te lijden onder de afname van investeringen, die waren 4,2 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de bouwinvesteringen namen af.

Consumenten besteedden 1,1 procent minder dan een jaar eerder. De consumptie neemt al af sinds het eerste kwartaal van 2011. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er vooral minder auto's verkocht. Ook gaven consumenten minder geld uit aan woninginrichting. Er werden wel weer meer voedingsmiddelen en kledingstukken gekocht.

De uitvoer groeide wel, met 3,8 procent. Dit kwam vooral door een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten steeg licht, met 0,2 procent.