AMSTERDAM - De directie van Prorail kan een salarisverhoging van 16 procent op zijn buik schrijven, wat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) betreft.

Volgens haar kan er "in geen enkel geval" sprake van zijn dat de 16 procent aan variabele beloning die het bestuur tot voor kort kon verdienen voortaan volledig wordt opgenomen in hun vaste salaris. Dat laat haar woordvoerder weten.

Schultz Verhaegen stuurt de Tweede Kamer op diens verzoek volgende week een brief over de kwestie. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vroeg daar donderdag om. Hij noemde de loonsverhoging van 16 procent schokkend.

''Een bonus komt ze gezien de ellende op het spoor niet toe. De salarissen zijn al hoog genoeg; daarvoor moeten ze veel beter presteren dan tot nu toe'', aldus de VVD'er.

Publiek bedrijf

Een woordvoerder van Prorail laat weten dat bonussen zijn afgeschaft op het moment dat er, onder voormalig minister Eurlings, werd besloten dat Prorail een volledig publiek bedrijf is. "Daar passen variabele beloningen niet bij", aldus de zegsman.

Vervolgens besloot het bedrijf om de bonus van 16 procent die de directie per jaar maximaal kan verdienen in drie fases integraal op te nemen in het vaste loon. Een opmerkelijke manoeuvre, aangezien het bestuur hiermee in feite een gratis bonus incasseert.

In januari 2011 werd een eerste deel van 5 procent bijgeboekt bij de salarissen. "Per 1 januari 2013 is de volledige variabele beloning opgenomen in het vaste salaris", schrijft de raad van commissarissen in het jaarverslag van het spoorbedrijf.

Voor president-directeur Marion Gout-van Sinderen verandert overigens er niets. Zij verdient al een vast salaris dat voldoet aan de Balkenendenorm en krijgt daarbij geen bonussen.