HYERES - De gebroeders Sven en Kalle Coster kunnen zich gaan voorbereiden op hun derde Olympische Spelen. Het ervaren 470-duo stelde op de voorlaatste dag van de olympische zeilweek in Hyères hun volledige nominatie veilig.

Met de twaalfde en vierde plaats belandde het Nederlandse koppel donderdag op de derde positie in het klassement na tien races, met alleen nog de medalrace voor de boeg.

De Costers kunnen vrijdag na de finale, met tien boten en dubbele punten, niet lager meer eindigen dan de zesde plaats.

Daarmee is het duo in elk geval verzekerd van een halve nominatie (plaats bij de eerste zes). Opgeteld bij de halve nominatie die ze al in bezit hebben, is het olympische startbewijs voor Londen 2012 binnen.

Blij

''We zijn echt waanzinnig blij'', jubelde stuurman Sven Coster, die met zijn jongere broer Kalle bij Athene 2004 (zesde) en Peking 2008 (vierde) al dicht bij het olympische podium eindigde.

''Hier hebben we heel hard voor gewerkt, maar ook heel lang op gewacht. Het zat erin, het zat er ook aan te komen, maar het moest nog wel even gebeuren. Alles valt bij dit toernooi voor ons op z'n plaats.''

Na de vijfde plaats vorig jaar bij de Delta Lloyd Regatta eind mei in Medemblik, goed voor een halve nominatie, konden de Costers het olympische kwalificatietraject niet afmaken.

Het WK in december in Perth verliep middelmatig (negentiende) en ook het wereldbekertoernooi begin deze maand voor de kust van Mallorca (29e) leverde geen succes op.

Ziek

''Ik was ziek in Spanje, maar niettemin waren we zwaar teleurgesteld'', bekende Sven Coster. ''In Hyères laten we nu zien dat we nog steeds heel hard over het water kunnen gaan, zeker met veel wind zoals hier deze week het geval is.''

Bij het WK komende maand in Barcelona willen de Costers hun stijgende vorm doortrekken. ''En dan gaan we in Londen voor een medaille. Drie keer is scheepsrecht toch? Twee olympische diploma's aan de muur vinden we wel genoeg.''