AMSTERDAM - Hypotheekverstrekkers moeten consumenten een seintje geven als hun rentevaste periode bijna afloopt. Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën hebben mensen zeker drie maanden nodig om zich te oriënteren en een hypotheek over te sluiten.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jager stelt dat al in de wet staat dat consumenten tijdig geïnformeerd moeten worden als zich belangrijke wijzigingen voordoen in een financieel product. In de praktijk loopt deze termijn echter flink uiteen.

De hypotheekverstrekker moet de consument ook drie maanden van tevoren een nieuw aanbod doen. Dat aanbod moet gelijk zijn aan een aanbod dat een vergelijkbare nieuwe klant zou krijgen. De Jager wil daarmee voorkomen dat mensen die bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven duurder uit zijn.

Provisies

Daarnaast is de minister van plan de afsluitprovisies voor hypotheken te verbieden. Aanbieders van hypothecair krediet mogen daardoor alleen nog advies- en distributiekosten in rekening brengen.

De minister wil met de maatregelen de positie van de consument te versterken bij het afsluiten en oversluiten van een hypotheek. Het rentebeleid van aanbieders moet transparanter en klantvriendelijker worden. De Jager wil de nieuwe regels op 1 januari 2013 in laten gaan.

Weinig concurrentie 

De Consumentenbond is blij met het pakket maatregelen van De Jager, maar ziet nog wel meer verbeterpunten.

''Zorgelijk blijft dat de Nederlandse hypotheekmarkt weinig aanbieders kent en er weinig concurrentie is waardoor tarieven hoog liggen. Het zou goed zijn als de Minister van Financiën daar ook meer oog voor heeft'', reageerde Bart Combee, directeur van de Consumentenbond.