TORONTO - Alsof er niets aan de hand was, leidde hij Miami Heat naar de overwinning in het duel met Toronto Raptors. Toch was Dwyane Wade niet helemaal met zijn gedachten bij de wedstrijd.

Direct na afloop droeg hij namelijk de zege op aan zijn neefje, die een dag eerder betrokken was geraakt bij een schietpartij in Chicago.

''Ik speelde voor hem, met hem in mijn gedachten'', vertelde Wade na de 113-101-overwinning. ''Hij is mijn neefje. Ik was negen jaar oud toen hij werd geboren.''

Bij de schietpartij in de wijk South Side van Chicago werden zes mensen door kogels geraakt, van wie er één overleed. De neef van Wade werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

''Hij maakt het naar omstandigheden goed'', zei Wade. ''Ik hoop dat hij herstelt.''

Noodweer

Het incident volgde op de gewelddadige dood in Florida van een ongewapende zwarte tiener, die door een buurtwacht was neergeschoten. De blanke dader werd niet aangeklaagd, omdat hij uit noodweer zou hebben gehandeld en dan is in Florida een veroordeling onmogelijk.

Wade vroeg aandacht voor die schietpartij door op zijn twitteraccount een foto van hemzelf te zetten waarop hij een capuchon droeg, net als de neergeschoten tiener. Teamgenoten als LeBron James volgden dat voorbeeld.

De achtvoudige All Star-speler, die in de wedstrijd tegen Toronto tot dertig punten kwam, stichtte de Wade's World Foundation waarmee hij probeert het geweld in de South Side te beteugelen.

Protestmars

''Ik herinner me hoe ik jaren geleden samen met vele kinderen deelnam aan een protestmars in Chicago om duidelijk te maken dat we een einde aan het geweld wilden."

"Als dan zoiets 'thuis' gebeurt, komt het extra hard aan. Er gaan nu een hoop gedachten door mijn hoofd. Mijn gebeden gaan uit naar alle betrokken families, vooral diegene die een kind heeft verloren. Dit is heftig.''

Knicks

New York Knicks blijft kwakkelen in de Eastern Conference. Zonder de geblesseerde Jeremy Lin verloor de ploeg met 100-90 bij Atlanta Hawks.

Met 26 zeges en evenzoveel nederlagen staan de Knicks achtste en daarmee op de laatste plaats die recht geeft op de play-offs. De Hawks staan twee posities hoger.