MADRID - Spanje voert dit jaar voor ruim 27 miljard euro bezuinigingen en lastenverzwaringen door. Dat maakte de Spaanse regering vrijdag bekend.

De regering bevriest de salarissen van ambtenaren en pakt onder meer de vennootschapsbelasting aan. Ministeries hebben volgend jaar zo'n 17 procent minder te besteden. Het btw-tarief blijft ongewijzigd.

Spanje staat onder grote druk om zijn overheidstekort aan te pakken. Dat kwam vorig jaar uit op circa 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en moet dit jaar afnemen tot 5,8 procent.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën toonde zich vrijdag voorzichtig tevreden over de aanpak van de begrotingsproblemen door Spanje. Hij werd tijdens de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden in Kopenhagen ingelicht over de begroting met ingrijpende hervormingen en bezuinigingen die de Spaanse regering vrijdag indient.

De Jager benadrukte dat het nog te vroeg is om een eindoordeel te vellen, maar zei dat de plannen van de Spaanse regering er ''redelijk en substantieel'' uitzien.

''Het lijkt erop dat Spanje geloofwaardige stappen zet op het gebied van budgettaire én economische hervormingen om de markten te overwinnen.'' Volgens De Jager zal de Europese Commissie ''een kleine missie'' sturen naar het Zuid-Europese land.

Zie ook: dossier eurocrisis