AMSTERDAM – De iPhone 4s wordt definitief niet verboden in Nederland. Ook hoeft Apple geen vergoeding te betalen aan Samsung vanwege vermeende patentschending en mag Samsung geen verbod eisen op andere Appleproducten.

Dat heeft een rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Samsung eiste een verbod op alle 3G-producten van Apple zoals de iPhone en iPad. Er zouden diverse octrooien geschonden worden op het gebied van UMTS/3G-technologie.

De rechter oordeelt nu dat er geen sprake is van inbreuk omdat Apple chips gebruikt van Qualcomm. Deze chipmaker heeft een licentieovereenkomst met Samsung voor deze patenten en onder die afspraak valt Apple ook.

Licentie

Samsung bestreed dit in de rechtszaak, maar de rechter heeft bepaald dat alle klanten van Qualcomm onder de licentie vallen omdat Samsung dat zo beloofd heeft bij het maken van de afspraken.

In de iPhone 3G, 3GS, 4 en iPad 1 en 2 wordt een Intelchip gebruikt. Of een overeenkomst tussen Intel en Samsung in dit geval ook voor Apple geldt, moet worden uitgezocht in de Verenigde Staten, aldus de Nederlandse rechter.

Van een verbod is sowieso geen sprake omdat Samsung hoe dan ook een licentie aan moet bieden aan Apple. Het gaat hier namelijk om een techniek waar concurrenten moeilijk omheen kunnen.

Bij zulke brede patenten (octrooien in Europa) moeten bedrijven onder FRAND-voorwaarden licenties uitgeven. Dat betekent dat dit tegen redelijke voorwaarden moet gebeuren.

Oneigenlijke druk

Volgens de rechtbank heeft Samsung hoe dan ook geen recht op een verbod op, vernietiging van of het terugroepen van Appleproducten. “Dit zou de tussen de partijen lopende onderhandelingen over een licentie onder oneigenlijke druk zetten.”

De rechtbank vindt niet dat Apple zich tot nu toe in die onderhandelingen onredelijk heeft opgesteld zodat er geen plaats is voor een verbod.

Apple en Samsung zijn wereldwijd in ruim tien landen in een juridische strijd verwikkeld. Over en weer proberen de bedrijven elkaars producten te verbieden.