AMSTERDAM – Er komt een Europees onderzoek naar afspraken tussen vijf Europese providers waaronder Vodafone en Deutsche Telekom, moederbedrijf van T-Mobile.

Dat schrijft the Financial Times woensdag.

Er is nog geen formeel onderzoek aangekondigd, maar anonieme bronnen laten aan de zakenkrant weten dat functionarissen die specifiek gaan over concurrentie informatie opgevraagd hebben over ontmoetingen tussen de vijf bedrijven.

Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia en Telefónica komen sinds 2010 bij elkaar als groep onder de naam E5. Tijdens deze bijeenkomsten wordt bijvoorbeeld gesproken over een standaard op het gebied van mobiel betalen.

De Europese Commissie heeft nu vragen gestuurd naar de vijf providers. Dat bevestigde een zegsman van het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag. Ook de GSMA, de brancheorganisatie voor de mobiele industrie, is om informatie gevraagd.

Vermoedens

Notulen van de vergaderingen worden overigens al geleverd aan de Europese Commissie om te voorkomen dat er afspraken worden gemaakt. Toch zouden er vanuit Europa vermoedens zijn dat er geheime afspraken plaats hebben gevonden.

In Nederland worden T-Mobile, Vodafone en KPN al verdacht van prijsafspraken voor mobiel bellen en internetten.

Volgens the Financial Times is het opvragen van informatie doorgaans de voorbode van een officieel onderzoek. Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) vroeg eerder al om een Europees onderzoek naar kartelvorming in de telecomsector.

Er is volgens de parlementariër "een duidelijk gebrek" aan vrije concurrentie op de Europese telecommarkt.