BRUSSEL - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) blijft terughoudend als het erom gaat wanneer Griekenland het tweede reddingspakket van 130 miljard euro krijgt.

Op de vraag of er maandag een definitieve handtekening komt onder het nieuwe steunpakket antwoordde de minister afwachtend.

''We moeten eerst horen hoe het er precies voorstaat, dus ik wil niet op de zaken vooruit lopen.''

De Jager, die weer in Brussel is voor overleg met zijn collega's van de eurolanden, benadrukte dat wel een belangrijke eerste stap is gezet: ''Een zeer geslaagde obligatie-omruilactie''.

Lagere rente

Banken en verzekeraars bleken voldoende bereid een deel van hun huidige Griekse obligaties om te ruilen voor nieuwe met een lagere rente en een langere looptijd. De private sector schrijft hierdoor fors af.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was maandag meer uitgesproken over wanneer de kogel door de kerk gaat. Er is volgens de bewindsman geen twijfel meer dat er deze week een definitief ja komt voor het tweede steunpakket.

Voorzitter

De Jager ambieert de baan van voorzitter van de eurogroep niet. De positie van de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden komt deze zomer vrij, als de huidige leider, Jean-Claude Juncker stopt.

''Ik heb mijn huidige baan veel meer lief dan dat'', antwoordde De Jager maandagmiddag op de vraag of hij de voorzittershamer wil hanteren. ''Bovendien wil ik graag mijn handen vrijhouden om inhoudelijk, hier in Brussel, de discussies aan te gaan.''

Kandidaat

De Jager wilde niet ingaan op de vraag wie de beste kandidaat zou zijn of aan welke eisen deze persoon zou moeten voldoen. ''Ik wil daar niet over speculeren. Als het om personen gaat, doe ik dat buiten de media om, dan heb je het beste resultaat.'' Hij benadrukte dat het voor Nederland belangrijk is dat er tijdens de vergaderingen van de eurogroep een minister zit die ''volop'' mee kan doen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble opperde deze week dat de juiste kandidaat uit een land moet komen met de hoogste kredietwaardigheid (triple A). Dat zijn er binnen de eurozone nog vier: Duitsland, Luxemburg, Finland en Nederland.