DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de controle op het permanente noodfonds ESM, dat bedoeld is om eurolanden en banken in die landen te redden als ze in nood komen.

De Rekenkamer bevestigde maandag berichtgeving daarover in EenVandaag.

De Rekenkamer roept de Tweede Kamer maandag in een brief op de controlemogelijkheden te vergroten als de Kamer met het kabinet in debat gaat over ratificatie van het fonds. De Rekenkamer constateert ''een belangrijke lacune in het ESM-verdrag'' waar het gaat om de externe controles.

ESM

Het noodfonds ESM treedt in juli in werking en heeft dan in elk geval 500 miljard euro ter beschikking. Mogelijk wordt dat meer als het tijdelijke noodfonds in het permanente noodfonds overgaat.

Nederland stort 3 miljard euro in het fonds en staat voor 35 miljard euro garant. In totaal staat Nederland nu voor 98 miljard euro garant, maar dat bedrag zal in de loop van dit jaar met het verdwijnen van het tijdelijke fonds EFSF dalen.

Controle

In EenVandaag zegt Kees Vendrik, lid van de Rekenkamer, dat hij bezorgd is over de verantwoording en controle over de besteding van de miljarden in het fonds. Die is volgens hem niet goed geregeld.