AMSTERDAM – Het Duitse parlement zal waarschijnlijk voor een verhoging van het Europees noodfonds stemmen. Dit verklaarde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zaterdag.

Waarschijnlijk komt goedkeuring voor verhoging in maart, zo denkt de minister. Schäuble verwacht dat uitsluitsel zal komen voordat het IMF in de lente een bijeenkomst heeft, zo meldt persbureau Reuters.

Als Duitsland dan een verhoging heeft goedgekeurd kan het IMF ook stemmen voor een verhoging van de bijdrage. Een Duitse bijdrage aan een groter noodfonds is essentieel voor de steun van landen buiten de eurozone.

Eerder verklaarde de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann nog dat Duitsland een "buitenproportioneel" groot deel van het fonds financiert. Naar verluidt lag Duitsland dan ook dwars bij de besprekingen.

750 miljard euro

Het plan is om het huidige Europese noodfonds (het EFSF) samen te voegen met het permanente noodfonds (ESM) dat deze zomer operationeel wordt. Hierdoor zou er 750 miljard euro beschikbaar komen om Europese landen te helpen.

Komende maandag stemt de Duitse Bundestag al over een ander steunpakket. Het zal dan beslissen of het een tweede geldinjectie ter waarde van 130 miljoen euro aan Griekenland steunt.

Zie ook: dossier eurocrisis