AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat onderzoeken of Schiphol de tarieven dit jaar niet had moeten verlagen.

Dat bevestigt de kartelwaakhond na berichtgeving hierover in onder meer het Financieele Dagblad. Volgens de krant wil het vliegveld de tarieven voor gebruik van de banen en terminals komend jaar juist met vier procent verhogen.

Het FD schreef vrijdag na een gesprek met voorzitter Frank Allard van de club van luchtvaartmaatschappijen Barin dat de waakhond de tarieven gaat 'beoordelen'.

De NMa heeft geen formele klacht gekregen van Barin, maar onderzoekt de huidige ophef over de tarieven toch. De NMa heeft de wettelijke taak om de jaarlijkse berekening van tarieven door Schiphol onder de loep te nemen.

Ontevreden

De maatschappijen zijn ontevreden dat de meeropbrengst aan luchthavengelden van vijftien miljoen euro in 2011 niet wordt gebruik om het tarief te verlagen, zoals volgens de procedure wel moet. In plaats daarvan is het bedrag vorige week teruggestort. "Wij vragen ons af of Schiphol dit zo mag doen", aldus voorzitter Allard.

De NMa gaat bekijken of inderdaad sprake is van een winst van vijftien miljoen euro. Als inderdaad sprake is van winst, dan moet Schiphol dat teruggeven aan de maatschappijen in de vorm van een tariefverlaging in uiterlijk 2013, stelt de NMa.

Tarieven

De ruzie over de tariefsverhoging sleept nu twee jaar. Vorig jaar werd al een miljoen euro uitgegeven om twee dure adviesbureaus onderzoek te laten doen naar de tarieven, vervolgt het FD. "Daarna leek het rustig, maar nu er weer een verhoging aan zit te komen per 1 april, staan de luchtvaartmaatschappijen op hun achterste benen."

Daarom is het vertrouwen in Schiphol-topman Jos Nijhuis volgens de Barin-voorman tot een 'zorgwekkend dieptepunt gedaald', meldde het FD.

Staatssecretaris Joop Atsma (CDA) heeft Hans Alders eerder gevraagd te bemiddelen in het conflict.