PARIJS - President Nicolas Sarkozy van Frankrijk heeft een reeks maatregelen aangekondigd tegen de economische crisis

Zo gaat de btw in oktober omhoog van 19,6 naar 21,2 procent en komt er een nieuwe 'Robin Hood'-belasting van 0,1 procent op financiële transacties.

Sarkozy zei dat zondagavond in een interview in het Élysée-paleis in Parijs. Het vraaggesprek werd uitgezonden door acht televisiezenders, een unicum in de Franse politiek.

De aankondigingen van nieuwe belastingen, en dan met name die van de btw-verhoging, vormen geen prettige boodschap, ook niet voor Sarkozy. Die scoort al geruime tijd slecht bij opiniepeilingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in april en mei.

Toen journalisten hem vroegen of hij gaat proberen een tweede termijn in de wacht te slepen, antwoordde Sarkozy cryptisch dat hij ''vastberaden'' is en dat hij ''niet terugdeinst voor zijn rendez-vous met de Fransen''.

Omstreden

De al eerder aangekondigde belasting op financiële transacties wordt volgens Sarkozy net als de btw-verhoging in oktober van kracht en geldt als omstreden binnen de Europese Unie.

Sarkozy zei dat hij hoopt dat de nieuwe belasting een schokeffect zal hebben en dat meer landen het Franse voorbeeld zullen volgen.

De president stelde verder dat de maatregelen in de strijd tegen de economische crisis in Europa hun vruchten beginnen af te werpen. ''Europa staat niet langer aan de rand van de afgrond'', aldus de president in het interview, dat ongeveer een uur duurde. ''De financiële crisis is aan het kalmeren.''

Meevaller

Het begrotingstekort van Frankrijk over 2011 komt volgens Sarkozy uit op 5,3 of 5,4 procent. Er was rekening gehouden met een tekort van 5,7 procent, dus er is sprake van een meevaller. Die kan Sarkozy wel gebruiken.

De laatste tijd was er vooral negatief nieuws voor de president en diens regering. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's onlangs de kredietwaardigheid van een reeks eurolanden, waaronder Frankrijk. Het land verloor de hoogst haalbare AAA-rating.