AMSTERDAM – Steeds meer Belgen kopen een huis vlak over de grens in Nederland. Vooral voor starters is een huis in Nederland een stuk voordeliger.

Dat meldt de NOS dit weekeinde.

In 2011 verwelkomde het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen meer dan 600 nieuwe Belgen. Dat is een verdubbeling vergeleken met het jaar daarvoor.

Lokale makelaars verkopen de laatste maanden meer huizen aan Belgen dan aan Nederlanders, aldus de NOS. Binnenkort starten ze een campagne om nog meer Belgen de grens over te krijgen.

Dat komt doordat de huizenprijzen in België aan de stijgende hand zijn. Huizen werden in 2011 gemiddeld 4,5 procent duurder terwijl de prijzen in Nederland juist daalden. Huizen in Zeeuws-Vlaanderen zijn voor Nederlandse begrippen relatief goedkoop.

Starters

Nederlandse huizen zijn met name voordelig voor Belgische starters. De huizen zijn vaak beter onderhouden en bovendien hebben ze in Nederland recht op hypotheekrenteaftrek.

Makelaars in andere grensgebieden merken nog niet zo’n trend op. Wel daalt het aantal Nederlanders dat een huis koopt in België.