ROSARIO - De Nederlandse hockeysters zijn de Champions Trophy met een zege begonnen. Tegenstander China werd met 3-1 geklopt. Lidewij Welten tekende voor twee Nederlandse treffers, de andere goal kwam op naam van Marilyn Agliotti.

Nederland begon in het snikhete Rosario aanvallend aan het allereerste duel van deze Champions Trophy. Oranje versierde in de eerste tien minuten twee corners, die allebei werden gekraakt door de Chinese sluitpost. Ook China kreeg snel in de wedstrijd een korte hoekslag, maar ook deze leverde geen resultaat op.

De corner, toch een befaamd wapen van Nederland, liep in de eerste helft niet bepaald op rolletjes. In totaal kreeg het dominante Oranje zes pogingen, die geen van allen werden benut. China, een goed georganiseerde, fysieke ploeg stelde daar een paar plaagstootjes tegenover.

Pas na rust kon de ploeg van Max Caldas het overwicht omzetten in doelpunten. Een aanval over links leverde een stuiterschot op van Lidewij Welten, die in het Chinese doel belandde: 1-0.

Geduld

Heel lang kon Nederland niet van de meer dan verdiende voorsprong genieten. China kreeg na de openingstreffer twee corners. De twee poging werd benut door Ma Yibo, oud-speelster van Pinoké.

En daarmee was Oranje weer terug bij af. Geduldig moest er weer worden gezocht naar een gaatje in hechte Chinese organisatie. Maar veel verder dan een schot van Kelly Jonker kwam Nederland niet. Sterker nog: China werd naar mate de slotfase in zicht kwam gevaarlijker, waardoor Oranje enkele bange momenten doormaakte in de eigen cirkel.

Maar opnieuw sloopte Welten de Chinese muur. De spits van Den Bosch scoorde vier minuten voor tijd de bevrijdende tweede treffer voor Oranje. Marilyn Agliotti gooide in de slotminuut het duel op slot door de 3-1 aan te tekenen

Nederland speelt zondag in groep A tegen Groot-Brittannië.