MADRID - Passagiers van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair zijn zaterdag massaal gestrand, nadat het bedrijf had besloten geen vluchten meer uit te voeren. Volgens Spaanse media gaat het om zeker 22.000 passagiers.

Volgens de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA zijn veel passagiers verrast door het besluit van Spanair. Op zaterdag gaan vanaf Madrid 55 vluchten van Spanair niet door, vanuit Barcelona gaat het om 54 vluchten. Daarnaast is een handvol vluchten vanaf Majorca en Gran Canaria geannuleerd.

Het in 1986 opgerichte Spanair is failliet. De luchtvaartmaatschappij lijdt al langere tijd zware verliezen en heeft een hoge schuld.

Qatar Airways overwoog een belang te nemen, maar onderhandelingen daarover liepen eerder vrijdag stuk. De regionale regering in Catalonië maakte diezelfde dag bekend de luchtvaartmaatschappij niet langer financieel te kunnen ondersteunen.

Crash

Een crash in 2008, waar 154 mensen bij omkwamen, droegen bij aan de problemen van de luchtvaartmaatschappij. In een verklaring liet Spanair weten dat zijn 'laatste commerciële vlucht' vrijdag om 22.00 uur is geland.

Spanair adviseerde passagiers die reeds vluchten hebben geboekt de website te raadplegen voor 'volledige informatie'. Iets na 21.00 uur was de website echter niet meer bereikbaar.