EINDHOVEN - De Nederlandse waterpoloërs mogen dan voor eigen publiek aansluiting hebben gevonden bij de Europese subtop, tegen Spanje waren ze vrijdag in de strijd om plaatsen 7 t/m 10 lang niet opgewassen.

Nederland kan zich hierdoor niet meer op eigen kracht plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in april.

De nederlaag stond al na de eerste twee periodes vast. De Zuid-Europeanen wonnen het duel met 14-9.

Oranje kon na de wisseling van helft de schade beperkt houden: 6-3 4-0 2-4 2-2. Lars Gottemaker was topscorer met vier treffers. De routiniers Matthijs de Bruijn en Tjerk Kramer gooiden ieder tweemaal raak. Aan Spaanse zijde was Xavier Garcia met vijf goals de grootste plaaggeest van doelman Jordy Stil.

Overtuiging

Het team van bondscoach Johan Aantjes begon wel met overtuiging aan de zware klus. De Bruijn opende de score binnen een minuut en tekende even later ook voor de voorsprong van 2-1. Die was echter zeer tijdelijk. Spanje maakte snel gelijk en denderde in nog geen 12 minuten zuivere speeltijd door naar 10-3.

Alleen Gottemaker deed tussendoor iets terug. In de derde periode, de enige die Nederland won, had hij nog drie keer succes. Voor de thuisploeg was het toen al een achterhoedegevecht.

Kleine kans

Er bestaat nog wel een kleine kans dat Nederland alsnog mee mag doen aan het OKT. Als een niet-Europees land zich afmeldt mag Oranje als nummer negen van het EK toch deelnemen aan het toernooi.

Kroatië

Oranje ligt zaterdag in de strijd om de negende plaats tegen de onttroonde Europees kampioen Kroatië in het water.

Deze grootmacht van de Balkan, die de afslag naar de medailles verrassend miste, kon het geschonden blazoen vrijdag opnieuw niet oppoetsen. Roemenië bleek te sterk, bij het nemen van strafworpen.

Na de reguliere speeltijd van 32 minuten stond het 10-10, met een Kroatische inhaalrace in het laatste kwart (5-1), en na de verlenging van twee keer drie minuten 12-12.

De Roemenen werkten op het laatste moment nog een achterstand van 10-12 weg door doelpunten van Cosmin Radu en waren vervolgens ook beter in de penaltyserie: 4-3.