AMSTERDAM – Novak Djokovic heeft de finale bereikt van de Australian Open. De Serviër versloeg na een slijtageslag in de halve finale de Schot Andy Murray in vijf sets: 6-3, 3-6, 6-7 (4), 6-1 en 7-5.

Djokovic had bijna vijf uur nodig om de partij in de Rod Laver Arena tot een goed einde te brengen. Hij speelt nu in de finale tegen Rafael Nadal die donderdag te sterk was voor Roger Federer.

Beide spelers haalden in het begin van de partij nog niet hun topniveau. Zowel Murray als Djokovic maakte veel onnodige fouten, waarbij de Schot dat vooral op de cruciale momenten deed.

Hij moest dan ook twee keer zijn service inleveren, één keer meer dan Djokovic. De nummer één van de wereld pakte daardoor de eerste set binnen het half uur met 6-3.

Djokovic wist zijn spel naar een hoger niveau te tillen in het begin van het tweede bedrijf, waar Murray nog te vaak bleef vervallen in ballen net achter de baseline of in het net. Ook de service van de Schot haperde meer dan normaal, waardoor de nummer één van de wereld direct weer een break voorsprong kon nemen.

Gevecht

Murray hervond zijn vorm bij de stand van 2-1 voor Djokovic. Met dwingend spel maakte hij de break voorsprong van de Serviër ongedaan. Daarna volgde een mooi tennisgevecht met enkele fantastische rally’s, waarbij Murray net iets vaker aan het langste eind trok. De Schot brak nog twee keer door de service van Djokovic en pakte de set uiteindelijk met 6-3.

De Serviër maakte aan het begin van de derde set een vermoeide indruk. Toch wist hij bij te blijven in de slijtageslag die de partij geworden was. Op 5-4 kreeg Djokovic zelfs een setpoint, maar wist deze niet te benutten. De tiebreak bracht uiteindelijk de beslissing. De fitter ogende Murray profiteerde daarin van twee onnodige fouten van Djokovic en pakte de set: 7-6 (4).

Beslissing

De partij keerde opnieuw in het vierde bedrijf. In totaal drie breaks brachten Djokovic binnen 25 minuten de vierde set: 6-1. Murray kwam er nauwelijks meer aan te pas terwijl de Serviër zijn energie weer helemaal teruggevonden leek te hebben.

In de vijfde set bleek de nummer één van de wereld uiteindelijk toch de fitste. Op 6-5 voor Djokovic op de service van Murray pakte de Serviër om half één lokale tijd zijn eerste matchpoint: 7-5.