HAARLEM - Hoofdverdachte Jan van V. en medeverdachte Will F. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces Klimop worden vrijgesproken van oplichting van Philips Pensioenfonds.

Dat zei rechtbankvoorzitter Rino Verpalen vrijdag tijdens het voorlezen van een 100 pagina's tellende uitspraak. Later volgt nog het oordeel van de rechters over andere verdenkingen.

De rechtbank acht oplichting van Philips Pensioenfonds bij de verkoop van het vastgoedproject 126 niet bewezen. Dat geldt ook voor de aanklacht dat geld van het pensioenfonds is verduisterd, stelde Verpalen.

In het project 126 werd een groot pakket onroerend goed van Philips Pensioenfonds in 2006 op één dag via een aantal tussenstappen werd verkocht aan Fortis Verzekeringen.

Jan van V., toenmalig directeur Will F. van Philips Real Estate Investment Management (PREIM) en een aantal anderen verdienden volgens het Openbaar Ministerie (OM) privé miljoenen aan de transactie.

Volgens de rechtbank is echter niet bewezen dat Van V. het pakket onroerend goed voor een oneerlijk lage prijs heeft gekocht, en daarna doorverkocht voor een hogere prijs.

Prestigieuze projecten

Het OM eiste in september tot 7 jaar cel tegen de elf verdachten. Zij worden ervan verdacht Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (het voormalige Bouwfonds) voor tientallen miljoenen euro's te hebben opgelicht.

Dat deden ze met onder meer allerlei winstdelingsconstructies op prestigieuze bouwprojecten als het Eurocenter en de Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas.