AMSTERDAM – Europa moet volgens de Britse premier David Cameron doortastender optreden om de schuldencrisis aan te kunnen pakken

Dit heeft de premier gezegd op het Wereld Economisch Forum in Davos. Volgens Cameron is er op dit moment nog teveel bureaucratie in Brussel.

“Het is duidelijk dat Europa problemen heeft, met name in Griekenland en bij de Europese banken, maar met gedurfde actie en echte politieke wil kunnen we ze op te lossen. "

Uitzonderingspositie

Groot-Brittannië was eind vorig jaar de enige lidstaat van de Europese Unie die zijn veto uitsprak tegen het nieuwe EU-verdrag.  Volgens Cameron zal dat mogelijk niet de laatste keer zijn dat zijn land een uitzonderingspositie inneemt binnen de EU.

“We zullen hard voor het behoud van Europa vechten, maar in sommige gevallen willen we gewoon niet deelnemen omdat we er andere ideeen over hebben.”

Als ander voorbeeld gaf hij het Schengengebied in Europa. “Wij geloven wel in landsgrenzen, om bijvoorbeeld criminaliteit buiten de deur te kunnen houden.”

Keuze

Cameron stelt desalniettemin dat zijn land er heel bewust voor kiest onderdeel van de EU te blijven. “We hebben geen intentie om weg te lopen.”

Euro-obligaties

Cameron gaf verder aan voor het instellen van euro-obligaties te zijn.  Als euro-obligaties worden ingesteld, zullen de lidstaten van de eurozone garant staan voor elkaars schulden. Veel landen, zoals Frankrijk en Italië, betalen op dit moment een torenhoge rente over hun obligaties.

De elite van de wereldpolitiek en het internationale zakenleven komt deze week vijf dagen bijeen in de Zwitserse wintersportplaats Davos. Circa 40 staatshoofden praten met topmannen uit het bedrijfsleven over allerlei zaken, variërend van de eurocrisis tot het Iraanse kernprogramma.