MADRID - De nieuwe Spaanse regering ziet het begrotingstekort dit jaar oplopen tot 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het officiële doel lag tot nu toe op 6 procent.

De centrumrechtse regering, die tijdens de verkiezingen op 20 november een comfortabele meerderheid kreeg, presenteerde vrijdag haar eerste plannen.

Om de schulden en de uitgaven terug te dringen, wil de kersverse regering in 2012 8,9 miljard euro bezuinigen. Zo worden onder meer de ambtenarensalarissen volgend jaar bevroren. Ook wil de regering de belastingen, vooral van de rijkere Spanjaarden, verhogen.

''We hebben te maken met een buitengewone en onverwachte situatie, wat ons dwingt tot buitengewone en onverwachte maatregelen'', zei vicepremier Soraya Saenz de Santamaria, die de plannen toelichtte.

Terugbrengen

De vorige socialistische regering bracht het begrotingstekort terug van 11,2 procent in 2009 tot een verwachte 8 procent dit jaar. In 2012 moet het begrotingstekort worden teruggebracht tot 4,4 procent en in 2013 tot 3 procent.

Spanje kampt met een werkloosheid van meer dan 20 procent. Onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs op ruim 40 procent.

De Europese Unie liet in een reactie weten te betreuren dat het tekort hoger uitvalt dan verwacht. ''Ik betreur de aanzienlijke fiscale fout'', aldus eurocommissaris Olli Rehn (Financiën). Rehn sprak wel zijn steun uit voor de maatregelen die Spanje neemt om de overheidsfinanciën te versterken.