AMSTERDAM - Het is niet de vraag of het kabinet extra maatregelen tegen de recessie moet nemen, maar in welke mate.

Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag gezegd in reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

In welke mate maatregelen genomen moeten worden, zal in februari duidelijk worden. Dan publiceert het CPB nieuwe ramingen over 2013.

Volgens De Jager is het duidelijk dat de economie in zwaar weer zit. ''We voelden het aankomen. Dit is zeker niet positief. Er komen geen gemakkelijke tijden aan'', stelde hij.

Geen taboes

De Jager wilde niet ingaan op mogelijkheden van maatregelen. ''Maar bij voorbaat kan ik niets uitsluiten, er zijn geen taboes'', aldus de bewindsman.

CPB-directeur Coen Teulings zei eerder dinsdag dat bezuinigen in een recessie averechts kan werken. Maar volgens De Jager ''moet je op korte termijn laten zien dat het je menens is''. ''Je kunt niet alles doorschuiven naar de toekomst'', zei hij.

Een pakket met crisismaatregelen waar de regering bij de vorige crisis mee kwam, zit er nu niet echt in, verwacht De Jager. Toen is al extra geld uitgegeven en de staatsschuld was toen nog lager. ''Onze speelruimte is kleiner geworden."

Lees alles over de schuldencrisis